tisdag 24 februari 2009
Norge åter i Europa
måndag 23 februari 2009
Norge ligger i Världen och inte Europa
Posten höjde portot i januari, som ni kanske vet. Och vi uppdaterade våra fraktkostnader därefter (alltid bara självkostnadspris!). Och så idag, när jag var på Posten Företagscenter med några norska paket som jag skulle skicka som "brev" (Postens terminologi), så fick jag reda på att Norge inte är Europa utan Världen i Postens portotabeller. Det var lite spännande tyckte jag och mindes alla timmar man lagt på geografi i skolan, när man kanske skulle pluggat politik istället om det är den (och EU-gränsen alltså) som ritar kartorna åt Posten nuförtiden. Men moms betalar man på brevporto även utanför EU, men inte på paketporto, sades det.
Å andra sidan står det asterisker med momsbefriat på brev också och inget om Europadefinitionen i min lilla portotabell i fickformat, så det blir nog till att göra egna efterforskningar imorgon. Det kan ta en stund på posten.se.
Nu längtar jag efter Maud, visst lovade hon att göra småföretagandet lättare? Kan hon komma hem till mej? Det är sånt här som tar tid från det som jag hellre skulle ägna mig åt - att visa och berätta om tvättbara blöjor och sälja till dem som vill ha!
Äntligen! Nya färger av HempHour strap!
Läs mer om HempHour strap här...
...om knytblöjor i allmänhet här...
... och om tygblöjor i allmänhet här!
Välkommen till pinkgreen.se!
fredag 20 februari 2009
Ekologiska knytblöjor

torsdag 19 februari 2009
Potträning gör din bebis miljövänlig
Prova tygblöjor?

onsdag 18 februari 2009
Woollywraps långbyxor nu i butiken!

Varmt tack till Jennifer, mamman från Storbritannien som sitter i Frankrike och tillverkar dessa fina byxor för hand!
Filmer om att vika blöjor

tisdag 17 februari 2009
Livscykelanalys för blöjor #2
I en nyare studie från Storbritannien drar forskarna slutsatsen att miljöpåverkan totalt sett är lika stor under en livscykel för moderna engångsblöjor, hemtvättade tygblöjor och tvättservice-tvättade tygblöjor. De räknar med att man byter bara 4 engångblöjor per dygn (!), att man köper tygblöjor av icke-ekologiskt odlad bomull, att man lägger sina tygblöjor i någon slags antibakteriell lösning mellan tvätt, att man använder engångsrispapper i alla tygblöjor där vartannat spolas ner i toaletten (medräknat vattenkonsumtion för det), att man använder sköljmedel i varannan tvätt man gör (vilket är emot rekommendationen för tygblöjor) samt att man torktumlar en andel av tvättarna. Energiåtgången för att få tygblöjorna rena ger den största miljöpåverkan för tygblöjorna. Analysen tar också i beaktande hur kiss och bajs hanteras med de båda olika blöjsystemen, och hur det i sin tur påverkar miljön.
Det är iallafall rafflande intressant att försöka hitta bra information - visst är det svårt ändå att tänka sig att det skulle gå åt mindre naturresurser och ge mindre utsläpp i naturen att producera, transportera och slänga en engångsblöja jämfört med att tvätta en tygblöja? Fortsättning följer.
Referens till studien: Aumônier, Simon and Collins, Michael. Life Cycle Assessment of Disposable and Reusable Nappies in the UK, peer reviewed report from the British Environment Agency (Maj 2005). ISBN: 1-84-432427-3.
Du hittar mer information om tvättbara blöjor på pinkgreen.se (direktlänk till information om blöjor och miljö).
Blöjor i soporna

Totalt producerar en genomsnittlig Wien-bo runt 500 kg sopor per år (500 MSW). En baby i engångsblöjor producerar 1-2 ton (1000-2000 kg) sopor bara i blöjor under sin blöjperiod (2-3 år?). I en färsk vetenskaplig studie från Österrike (Salhofer et al, 2008), så undersökte man preventionspotentialen hos fem olika soptyper som sedan tidigare var kända som problemområden:
dryckesförpackningar, som ger 36,4 MSW (kg/invånare/år)
matavfall (endast privatpersoner), som ger 35,6 MSW (kg/invånare/år)
reklamtrycksaker, som ger 28 MSW (kg/invånare/år)
blöjor, som ger 13,3 MSW (kg/invånare/år)
evenemangsrelaterat skräp, som ger 5,5 MSW (kg/invånare/år)
Egentligen är nästan allt ovanstående sopor som kan förebyggas, men forskarna hade föresatt sig att räkna ut hur mycket man kan förebygga utan att egentligen förändra konsumtionen. Om man satsar på att 82% av dryckesförpackningarna ska vara påfyllnadsbara (pantsystem), så förebygger man 46% av de soporna (vilket motsvarar 3,3% av landets totala MSW). Mer riktad reklam bara till dem som vill ha reklam kan spara in 33% av reklamsoporna (1,8% av landets totala MSW). Byt ut t.ex. engångsglasen mot glas som går att diska och återanvända på evenemang som sporttävlingar eller konserter, så sparar man in 14% (0,2% av landets totala MSW).
Dessa siffror är inte teoretiska värden, utan faktiska värden ihopsamlade från andra studier där man försökt genomföra sådana avfallspreventioner. Siffrorna tar alltså människors lathet och okunskap i beaktande, och är en praktiskt möjlig preventionssiffra för utfallet om ett samhälle genomförde en satsning på en sån här preventionsåtgärd. Och så till blöjorna. I Österrike erbjöd man föräldrar ett bidrag på €100 om de köpte tvättbara blöjor för minst €250. Man räknade med att 10% av föräldrar till barn födda under projektåret skulle nappa på erbjudandet, vilket skulle leda till att 15% av sopflödet för blöjor förebyggdes! Av total sopmängd MSW (dvs även industrins) i Österrike motsvarar detta 0,4%. Det låter inte så mycket, men tänk på att det bara utgår från att 10% av barn födda just det året använde tygblöjor - 90% använde fortfarande engångsblöjor! I verkligheten var det så att bara 1-2% av föräldrar till barn födda år 2004 nappade på erbjudandet. Det finns en del kritik mot det Österrikiska blöj-sponsringsprojektet; man menar att de flesta föräldrar inte ens kände till att det fanns! De som tillverkar engångsblöjor däremot har stora budgetar för marknadsföring, och gör sig själva snabbt kända hos föräldrarna.
I Sverige brukar man säga att omkring 5% av barnen har tygblöjor; tillsammans förebygger vi enligt ovanstående matematik ca 7,5% av möjligt sopflöde som vårt samhälle slipper hämta, hantera, bränna eller förvara i depåer! I Finland är andelen barn som använder tvättbara blöjor mycket högre. Finland har satsat på att berätta för föräldrar om tvättbara blöjor - de ger i sitt statliga moderskapspaket en tvättbar blöja till varje nyfött barn att prova!
Referens:
Salhofer, S., Obersteiner, G., Schneider, F., & Lebersorger, S. (2008). Potentials for the prevention of municipal solid waste. Waste Management 28:245-259.
För att dra ditt strå till avfallspreventionsstacken, gå till pinkgreen.se för mer information om tvättbara blöjor.
måndag 16 februari 2009
PUL-tyg på blocket
Knäppningar på en blöja
Ingen knäppning alls
En klassisk vikblöja, en prefold eller en formsydd innerblöja inuti en ytterbyxa kan hållas på plats utan att den fästs alls. Det går bra med de tajtare modellerna av ullbyxor (dra-på-byxor), även om wrap-formade blöjskal håller bäst på plats. Wraps är "blöjformade" öppna blöjytterbyxor som knäpps i sidan eller fram på magen med någon av alla möjliga knäppninganordningar, varav kardborrband, snaps (tryckknappar) eller snappi nog är vanligast just nu. Det kan vara ganska bekvämt att slippa att fästa två blöjdelar vid varje blöjbyte, och ett av flera sätt att slippa det är att använda en ytterbyxa som fäster innerblöjan. Man kan välja att fästa en blöja utan knäppning med t.ex. säkerhetsnålar eller en snappi och får då en innerblöja som passar för samma ytterbyxor som beskrivs i styckena nedan för snaps- och kardborrknäppta blöjor.
Exempel på ytterbyxor som håller en oknäppt innerblöja på plats: Muksut PUL-ytterbyxa (snaps eller kardborr), pinkgreen stickad knytytterblöja i ull, och andra handgjorda ullwraps.
Exempel på oknäppta innerblöjor: vikblöja i rutvävd bomull (ännu ej inkommen i butiken), prefold i 100% bambu, prefold i hampa/bambu, randig prefold i bambu, självtillverkade Rita's Rump Pocket innerblöja.
Kardborrknäppta blöjor
Kardborrknäppningen är den som är snabbast och lättast att få på barnet enligt många föräldrar. Till nackdelarna hör att en kardborrknäppning - även en av bästa kvalitet - kan slitas ut före resten av blöjan gör det, samt att vissa pillriga barn knäpper upp sin egen blöja, vilket förstås inte alltid passar så bra! Om det är en innerblöja som har en egen knäppning kan man ha vilken ytterblöja som helst ovanpå: en PUL-byxa i dra-på-modell, med snaps eller kardborrknäppning, eller en ullwrap eller ullbyxa. Om man använder ullbyxor kan man välja snygga långbrallor i ull och använda dem som barnets enda byxor - då får man inte fler blöjdelar vid varje blöjbyte, men har ändå en lyxig och hälsosam blöja på barnet.
Exempel på kardborrknäppta innerblöjor: HempHour Extra ekologisk innerblöja, Muksut Randig Bambuinnerblöja, självtillverkade innerblöjor tex efter Ottobre design's mönster.
Exempel på kardborrknäppta ytterbyxor: Muksut PUL-ytterbyxa
Snapsknäppta blöjor
Snaps är tryckknappar av plast. En stor andel föräldrar föredrar snapsknäppta blöjor och tycker att de ger en mjukare blöja när inget styvt kardborrband sitter på magen, eller uppskattar att barnen inte kan råka pilla upp blöjan så lätt. Snapsen slits heller inte ut, och går i princip aldrig sönder (tyget som snapsen sitter fäst i är en svagare länk, men är nästan alltid förstärkt). Snapsen kan sitta i sidan (sidknäppt) eller fram på magen (framknäppt). Om det är en innerblöja som har en egen knäppning kan man ha vilken ytterblöja som helst ovanpå: en PUL-byxa i dra-på-modell, med snaps eller kardborrknäppning, eller en ullwrap eller ullbyxa. Om man använder ullbyxor kan man välja snygga långbrallor i ull och använda dem som barnets enda byxor - då får man inte fler blöjdelar vid varje blöjbyte, men har ändå en lyxig och hälsosam blöja på barnet.
Exempel på snapsknäppta innerblöjor: ekologiska AirHour inner pocket
Exempel på snapsknäppta ytterblöjor (finns både i PUL och ull): Muksut PUL-ytterbyxa
Exempel på snapsknäppta pocketblöjor: GrowHour pocketblöja
Blöjor som knyts fast
Knytblöjor fästs med knytband runt magen. Ofta sitter knytbanden fästa i framdelen på blöjan, korsas bakom barnets rygg och förs fram till magen för att knyta (HempHour Strap, Disana tie nappies, pinkgreen knytblöja) men det finns modeller som har knytbanden på bakdelen som förs fram på blöjan genom en häll och knyts (Aristocrats tie nappy). Blöjor med kardborrband eller snaps har alltid en del konstmaterial i sig tack vare knäppningen. Knutna blöjor kan vara 100% av naturmaterial! Vissa tycker att detta är den krångligaste blöjknäppningen, andra tycker att det är den bästa - den som ger bäst passform, minst läckage, som är bekvämast för barnet och mest ekologisk. Eftersom man liksom tar på en knytblöja bakvänt jämfört med en kardborr- eller snapsknäppt blöja kan de första blöjorna man sätter på vara lite krångligare - men sedan är de lika smidiga som de andra alternativen. En innerblöja av knytblöjemodell blir bredare runt låren än de flesta formsydda blöjor, och passar därför ofta bättre i en ytterbyxa av dra-på-modell (tex ullbyxor som HempHour Wool Shorties/Longies eller LANACare's naturliga ullbyxa). En ytterbyxa av knytblöjemodell håller en oknäppt innerblöja på plats.
Exempel på knytblöjor som är innerblöjor: ekologiska HempHour Strap, pinkgreen klipp-en-knytblöja-ur-en-tshirt, pinkgreen sy-en-knytblöja (symönster)
Exempel på knytblöjor som är ytterbyxor: pinkgreen Stickad knytytterblöja av ull
Lista över knäppningar:
Ingen alls, Säkerhetsnålar, Snappi, Kardborrband, Snaps, Knytband, Vanliga tryckknappar, Knapp och knapphål (eller hälla), Hake, "Bh-spänne"/skärpspänne
torsdag 12 februari 2009
Inspiration
Myra stiftade jag bekantskap med via en podcast jag tycker om att lyssna på som heter Getting Loopy med Mary Beth Temple. Mary Beth är en amerikansk virk- (och stick-) designer som nästan pratar mer än dem hon intervjuar, på ett härligt, inspirerande sätt. Denna veckan var gästen den nya chefredaktören för tidskriften Interweave Crochet som jag har börjat prenumerera på för att den inspirerar mej. Jag gillar storasyster Interweave Knits också, för att inte tala om Knitscene.
På nätet kan man lära känna många människor som delar samma smala (?) intresse som en själv. Jag gillar handarbetssajter, i Sverige tex StickaMera vars länkar till svenska webbutiker är en genväg varje gång och internationellt förstås Ravelry. Skulle man kunna äta virtuellt skulle man aldrig behöva lämna Ravelry. Där finns allt möjligt som rör virkning och stickning - diskussionsforum, mönster, garnrecensioner, nyhetsbrev, boklistor... Du hittar mig bla i Soaker&Longies group och i CLF (Crochet Liberation Front - raise your hooks!). Jag är också med i andra diskussionsforum, utanför Ravelry, där min stora kärlek fortsätter att vara Wool Soaker Group, ett forum fyllt av folk som bara stickar och virkar ullblöjbyxor. Tänka sig! Det forumet har inspirerat mig att göra mitt mönster (Stickad knytytterblöja av ull) tillgängligt för alla och inte bara mig själv, i den gruppens anda. Jag gillar CrochetMe (fueling the crochet revolution), och tycker att Twist Collective är en fantastisk företeelse - fantastisk design i upphovsmännen egen kollektiva regi tillgängligt för alla!
Jag har lärt mig tvåändsstickning (mycket intressant även historiskt sett) från Carin Apelqvist på DVD (tack, Carin!).
Och all denna inspiration redan innan jag träffat mina vänner, min släkt som innehåller många handarbetare av olika slag och mer eller mindre bekanta hantverkare som korsar min väg IRL!
Vikblöjor

Vikblöjor är ekologiska i många bemärkelser, bland annat för att de har lång användningstid och mångsidig användning - samma vikblöja passar på barn i alla åldrar med lite olika vikningar, och en vikblöja kan användas som inlägg i en annan blöja. Blöjorna är lätta att tvätta och få riktigt rena även vid handtvätt under tex semestern, och de hängtorkar snabbt. När vikblöjan inte används som blöja, kan den vara handduk, filt, kräkskydd på axeln, sköthandduk med mycket mera. Och när den slutar sin tjänstgöring som blöja, så är den bra att ha till att tvätta bilen, fönsterrutorna eller golvet med!
Vikblöjor är billiga jämfört med nästan alla andra blöjalternativ. Det är ett prisvärt sätt att köpa tillräckligt många blöjor för att klara sig bekvämt, och vartefter barnet växer kan man - om man vill - komplettera med andra blöjmodeller där vikblöjan kommer till användning som inlägg.
Vikblöjor behöver förstås vikas. Vissa tycker att det är krångligt och tar tid vid blöjbytet, andra tycker att när man lärt sig en gång så är det inget besvär. Det finns många olika vikningar, men man behöver förstås bara lära sig en som man tycker fungerar bra! För lite större barn (som inte bara äter bröstmjölk) så kan man vika mycket enkla vikningar, t.ex. limpvikning (vik ihop blöjan till en rektangel) eller vik den med ängelvingar (prefoldvikningen) om du vill att den ska fånga upp lite mer i bak! Man kan fästa vikblöjan på gammeldagsvis med säkerhetsnålar eller tryggare med en snappi. Vikningar hittar du i en pdf länkad i texten om vikblöjor här.onsdag 11 februari 2009
Påfyllning av tygblöjor

Ny modell på ullbyxor på väg till pinkgreen!

Läs mer om tygblöjor här.
Virka i duschen
tisdag 10 februari 2009
pinkgreen.se finns på blocket.se



Blocket.se är ett skyltfönster för oss, och vi hoppas att ännu fler hittar till oss och till information om tygblöjor! Alla inköp görs fortfarande i vår butik pinkgreen.se!
Tre virkade tvättlappar (eller disktrasor)


Tvättlappar och våtservetter (090210)
Det bästa ur hälsosynpunkt är bara vanligt vatten, kanske lite tvål ibland eller olja (t.ex. vanlig vegetabilisk matolja som kallpressad raps- eller olivolja) om mer grundlig rengöring behövs. För oss som använder tygblöjor är det lätt att använda miljövänliga tvättbara tvättlappar - släng dem i samma tvätthink som blöjorna och tvätta i 60º. När du inte är hemma kan du blöta några tvättlappar i förväg och ta med dem i en ask eller en plastpåse - hälsosamma, ekologiska våtservetter!

Anna och Hanna går tredje året på Berzeliusskolans gymnasium i Linköping där de genom Ung Företagsamhets koncept har startat företaget Echodry UF. Ett företag som säljer egentillverkade ”soft wipers” i ekologisk bomullsfrotté (100% bomull, 25´25 cm). Anna och Hanna har köpt sin ekologiska bomullsfrotté från pinkgreen.se, och på pinkgreen.se hittar du mer information om deras ekologiska tvättlappar, och hur du får kontakt med Anna och Hanna för att köpa tvättlapparna (pris från 28,50kr).

Virka lyxiga tvättlappar att användas i duschen, till barnets ansikte och händer - eller vid blöjbyte! Du hittar ett mönster på Kerstins blogg, och ett alldeles nytt mönster på tre virkade tvättlappar (pinkgreen Virkade tvättlappar) på våra mönstersidor!
Välj ett tyg du själv tycker verkar skönt att tvätta sig med - frotté, flanell, bambufleece (vi har ekologiska tyger i butiken)? Klipp ut fyrkanter som är ca 20-30*20-30cm och sy en sick-sack-söm runt kanterna. Klart!

pinkgreen.se genom Kerstin
måndag 9 februari 2009
Avfallsprevention
Referens Ragnsells. Wow.
Reklam utgör 5% av uppkommet hushållsavfall(50 kg/hushåll och år).
25% av ätbar mat slängs och matavfall sammanlagt är 22% av uppkommet hushållsavfall. Referens seminarium för Hållbar Avfallshantering. Wow.
Blöjor står för 4% av uppkommet hushållsavfall eller 8% av innehållet i soptunnorna enligt Jenny Sahlin och kollegors presentation om "avfallsprevention" (jag älskar det ordet!) 080507 för Hållbar Avfallshantering. Men det är statistik för alla hushåll - inte bara barnfamiljer. För barnfamiljer är det en mycket större andel än så! Och man skulle kunna tillämpa AVFALLSPREVENTION genom att använda tvättbara blöjor eller flergångsblöjor som de kallas i presentationen!
Tvättservetter
Många använder tvättservetter eftersom de är praktiska vid blöjbyte. Men tvättservetterna innehåller oftast många kemikalier. Dessutom är de engångsprodukter som belastar miljön. Istället kan du använda tvättlappar i bomull eller frotté, gärna ekologiska. Det finns även miljömärkta engångstvättlappar av papper.
Använd tvättlapp, vatten och eventuellt lite tvål istället för tvättservett när du byter på barnet. När det inte är tillräckligt kan du göra rent med olja som inte torkar ut huden.
Om du har använt tvättservett, skölj av med vatten.
Tvätta aldrig barnets ansikte eller händer med tvättservett. Barnet kan få i sig kemikalier.
När du ska ut och resa kan du blöta några tvättlappar och ta med i en plastpåse.
SNF rekommenderar också tygblöjor över miljömärkta engångsblöjor.
(Citat från http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/vara-rad-och-tips/baby-och-barn/tips-om-barnvardsprodukter/ 090209)
Gör egna tvättservetter, se tidigare inlägg eller klipp ut fyrkantiga tvättlappar som är 20-30*20-30cm stora i ett lämpligt tyg (bomull, bambu, hampa, linne mfl naturmaterial, både vävda, frotté, och stickade kvaliteter) och sy en enkel sick-sack-söm runt kanten så att den inte trasslar sig. Gör egna eller köp färdiga tygblöjor här.
Variant av knytblöjewrapen!

Fransk knappvariant av ullblöjwrapen
Undrar du vad EC är? EC Sweden arbetar utifrån parollen "Varför lära sin baby att kissa i blöjan när den redan kan säga till när den behöver?". Läs mer om EC här.
lördag 7 februari 2009
Blöjor och miljöhänsyn
Den generella konsensusen kring blöjor tycks vara att tvättbara blöjor är miljövänligare än engångsblöjor, oavsett miljömärkningen på dessa. Debatten och studierna gäller främst hur mycket miljövänligare som tygblöjorna är. För att verkligen kunna jämföra olika blöjor med varandra behöver man ta hänsyn till produktionen, transporten, användningen och hanteringen efter användning. Det är svårt att jämföra - en tygblöjas stora jämförande fördel (men också största energiåtgång) finns i användningen (eller snarare återanvändningen), medan miljöstatistik för en engångsblöja mest analyserar produktionen.
För att förse ett (eller flera) barn med tygblöjor behöver man producera några få kg tvättbara blöjor som i slutändan ger ca 5kg mestadels komposterbart avfall. Motsvarande för ett enda barn i engångsblöjor är cirka 6 000 blöjor som ger 1-2 ton avfall som inte bryts ner på flera hundra år i våra sopberg (eller bränns utan energivinst).
Läs mer på vår sida om blöjor och miljö som är under uppbyggnad!
Livscykelanalys för blöjor - fortsättning följer
Livscykelanalys för blöjor

111,7 (engångs) mot 31,3 (tygis)
3455,5 (engångs) mot 2030,6 (tygis)
Vatten för produktion, tvätt och wc:
23,82 (engångs) mot 17,18 (tygis)
200,7 (engångs) mot 26,8 (tygis)
onsdag 4 februari 2009
Sy en riktig blöja - video
Ett enkelt mönster med en passform som många tycker om heter Rita's Rump Pocket på engelska. Det är en enkel formsydd innerblöja, sydd som en absorberande pocketblöja så att man själv fyller den med lagom mängd absorberande inlägg. Den har ingen egen knäppning, utan man får knäppa den på gammeldags sätt med säkerhetsnålar eller mer modernt med en snappi. Om du vill kunna knäppa blöjan med en snappi, välj ett tyg som snappin fäster bra i, t.ex. frotté eller stretchiga stickade tyger.
Utanpå denna absorberande blöja behöver du en vattenspärrande blöjytterbyxa av t.ex. andande PUL-tyg, polyesterfleece eller obehandlad ull (dvs inte superwash ull). I vissa ytterbyxor behövs ingen knäppning, utan ytterbyxan håller blöjan på plats ändå. Exempel på sådana ytterbyxor är Muksut's PUL-ytterbyxa (med kardborrknäppning) eller en handstickad pinkgreen knytytterblöja av ull (klicka vidare på rätt länk från den länkade sidan).
På youtube finns det många filmer (främst på engelska) om att sy blöjor, och just denna lilla video visar hur man syr en Rita's Rump Pocket.
Sy blöjor av tyger du har hemma, eller köp tyger, snappi's, färdiga högabsorberande inlägg och sytillbehör från vår butik pinkgreen.se. Lycka till!
tisdag 3 februari 2009
Handgjord tvättlapp eller disktrasa

Jag har många disktrasor så att jag kan tvätta dem ofta. En sån här trasa håller otroligt länge genom många 60gr-tvättar och är enligt mej oöverträffad när det gäller att torka upp matspill efter små barn. Försök få upp kokt ris från golvet med en wettex! Men visst har maken rätt, en wettex suger mer/snabbare och lämnar en torrare yta efter sig. Men jag behöver inte en torrare yta.
Tvättlappar och disktrasor stickar och virkar jag ofta utan beskrivning för att jag vill prova något nytt slags stygnmönster eller teknik. Men ibland hittar jag mönster som jag vill prova, som detta från en amerikansk garntillverkare med stort utbud av gratismönster. Och när jag hade gjort den vita enligt mönstret (fast med ett helt annat garn, jag virkar i 8/4 bomull), så ville jag prova hur det blev om jag flyttade runt lite i mönstret, och virkade den gröna såhär istället:
Virkad tvättlapp eller disktrasa (bomullsgarn 8/4 virknål 3-3,5):
Virkade 48 lm, och räknade tre lm som första stolpen varje varv (virkar alltså varje varv över 46m),
2 varv stolpar
1 varv med 2 stolpar, * 2 stolpar, 2 reliefstolpar framifrån * upprepa till de två sista m som virkas stolpar
1 varv med 2 stolpar, * 2 reliefstolpar bakifrån, 2 stolpar* upprepa till de två sista m som virkas stolpar
Upprepa dessa fyra varv tills du har vad du tycker är en lagom stor tvättlapp eller disktrasa.
(Reliefstolpar är stolpar där man inte sticker ner virknålen i de vanliga masköglorna, utan helt enkelt runt hela stolpen på föregående varv, antingen med nålen in från framsidan eller baksidan. På engelska kallas maskorna för front post double crochet resp. back post double crochet.)
måndag 2 februari 2009
Arkiv för våra nyhetsbrev från pinkgreen.se

Varm rumpa i pulkan
Solen skiner och den lilla snö vi har här gnistrar och glimmar! Hur kan man hålla en liten barnrumpa varm under flera timmars snölek utan möjlighet till blöjbyte?


Muksut Bambuinnerblöja (bild överst) Flera fina färger, två storlekar S/M och L/XL, 180kr/st
HempHour Extra - innerblöja av hampa och bambu (bild i mitten) Flera fina färger, två storlekar S/M och L/XL, 185kr/st
HempHour Strap - knytinnerblöja av hampa (bild nederst) Flera fina färger, one-size-fits-all, 65kr/st (säljs i tvåpack)
BambooHour Prefold - förvikt blöja av ren bambu Att användas som innerblöja eller inlägg. Mycket hög absorptionsförmåga. 32,5*35,5cm, 65kr/st (säljs i tvåpack)
Vi har danska LANACare's naturliga ullbyxor (325kr) samt finska BabyIdeas HempHour woolies (fr. 185kr) med korta eller långa ben. Långbyxorna passar mycket bra som plagg under vinteroverallen! Vi säljer även garn och har länkar till mönster om du vill virka eller sticka ullbyxorna själv!
Vill du läsa mer om de olika materialen som används i blöjor, har vi samlat lite information här.
Härliga vinterdagar med varma barn önskar vi er alla! pinkgreen.se genom Kerstin
Vill du ha PinkGreen's nyhetsbrev med information om blöjor, tyger och sjalar? Klicka på "logga in" i toppmenyn i butiken, registera dig som kund och markera att du önskar vårt nyhetsbrev! Det är helt gratis och du kan när du vill avanmäla dig från att få fler meddelanden.