lördag 7 februari 2009

Livscykelanalys för blöjor

Jag har en fin liten fransk bok om tygblöjor från 2008 som heter "Les couches lavables - ca change tout!" av Christelle Beneytout (ISBN 978-2-84221-179-0 utgiven av LaPlage). Boken hänvisar till en brittisk studie från 1991 som kartlade resursåtgången för livcykeln för en engångsblöja jämfört med en tygblöja, båda använda endast en gång (och tygblöjan tvättad en gång):

Materialåtgång i gram:
111,7 (engångs) mot 31,3 (tygis)
Energi för produktion och tvättning:
3455,5 (engångs) mot 2030,6 (tygis)
Vatten för produktion, tvätt och wc:
23,82 (engångs) mot 17,18 (tygis)
Mängd avfall efter produktion och användning i gram:
200,7 (engångs) mot 26,8 (tygis)

Häpnadsväckande siffror, som innebär att det (åtminstone 1991) var mer miljövänligt att använda en tygblöja om så bara en gång jämfört med en engångsblöja. Vanligen så tolkar man den stora miljövinsten för tygblöjor som vinsten i återanvändningen; att de resurser man förbrukar för att få en tvättbar blöja ren inte motsvarar de resurser som krävs för att producera en ny engångsblöja. Samt förstås den stora vinsten för avfallshanteringen som slipper tonvis med använda blöjor som fyller på sopberget utan att brytas ner (uppskattningsvis tar det mellan 100-500 år för en engångsblöja att brytas ner). Men enligt denna studie så har redan det första blöjbytet man gjort med en tygblöja varit en miljövinst! Jag citerar blöjtillverkaren Babyidea: Varje blöja räknas!

Referens till studien: Lehrburger, Mullen & James, Diapers: environmental impacts and lifestyle analysis, January 1991.

Jag ska se om jag kan hitta orginalstudien. Vill du läsa mer om tygblöjor eller miljöriktigt köpa en enda för att prova, klicka dej runt i vår butik, pinkgreen.se. Vill du snabbt prova en tygblöja på ditt barn med saker du har hemma, läs det tidigare inlägget Prova tygblöjor?.