torsdag 14 augusti 2008

Nätkassar, nätkassar, nätkassar

Vi hade stängt pinkgreen.se för semester och alla var lediga. Jag åkte med familjen till en avlägsen skärgårdsö och fiskade, badade och virkade. Jag virkade en massa saker (jag virkar inte bara ullblöjbyxor till tygblöjor), och det blev en hel del nätkassar! Enkelt, roligt OCH man kan använda resultatet...

I grunden använde jag mönstret från tvättpåsarna och lade till två handtag (av tex 45lm, vänd och virka 1v stolpar). Botten på kassen ser då ut såhär (se blå-röd kasse):

Jag använde både grövre och tunnare garner, men bomullsgarner 4/8 (eller lingarner) virkat med nål 3,5mm passar allra bäst. Jag gillar t.ex. garnverkets ekologiska bomull i fina färger! Jag gjorde också olika storlekar, och virkade varsin liten med en lång axelrem till barnen att bära sina egna vattenflaskor i. Bra idé va? Funkade inte, jag fick bära dem ändå, men kassarna blev bra! Här ville jag ha en platt botten och virkade en vanlig stolpcirkel enligt grundtumregeln tills den var lika stor som botten på flaskan, och bytte sedan och virkade nät med 7lm och en stolpe i lm-bågen. Jag såg till att första varvet med nätbågar hade lika många maskor som sista varvet på cirkeln.

När jag hade gjort flaskkassarna, så slog det uppenbara mig: allt som är någorlunda runt blir en bra botten. Så då började jag virka blommor, stjärnor och medaljonger som start, se nedan. Nu tyckte jag kassarna blev fina!

Kassar med mellan 18-26 nätbågar blir lagom stora, och du kommer att hitta massor med mönster på nätet, i böcker eller tidskrifter på små spetsdukar och mormorsrutor som ger dig ungefär rätt bågantal. Den svarta kassen har bara 12 bågar och blev en bra liten kasse. Bågarna tycker jag blir bra med 7 eller 9 luftmaskor, som fästs i föregående varvs nätbåge med en fm eller en stolpe. De flesta kassarna jag gjorde har 9lm+stolpe.

Mellan 12-20 varv nätmaskor tycker jag blir en lagom stor kasse. Sedan har jag virkat ett varv med 5fm i varje maskbåge och ett varv stolpar innan jag har gjort två handtag, ofta 45lm, fäst 3-4 maskbågar bort, vänt och virkat stolpar tillbaka. Men jag har gjort flera olika varianter - prova lite olika du också! Min favoritkasse är den röda. Här kommer mönster till den.

Nätkasse med stjärna

Börja med att virka stjärnan. Virka 6lm och slut till en ring med 1sm.

Varv 1 1lm, 12 fm i ringen.
Varv 2 1lm, 1fm+2lm+2st i samma maska som sm, 2lm, * hoppa över 1fm, 3st i nästa m, 2lm * upprepa från * 5ggr, sm i 2a lm.
Varv 3 1lm, 1fm+2lm+1st i samma maska som sm, 1st i nästa m, 2st i nästa m, 2lm, * 2st i nästa st, 1st i nästa st, 2st i nästa st, 2lm * upprepa från * 5ggr, sm i 2a lm.

Varv 4 1lm, 1fm+2lm+1st i samma maska som sm, 1st i vardera av de 3 nästa st, 2st i nästa st, 2lm, * 2st i nästa st, 1st i vardera av de 3 nästa st, 2st i nästa st, 2lm * upprepa från * till * 5ggr, sm i 2a lm.
Varv 5 1lm, 1fm i samma maska som ss, 1lm, 1st i vardera av de 4 nästa st, 2 st tills, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm, * 2st tills, 1st i vardera av de 3 nästa st, 2st tills, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm * upprepa från * till * 5ggr, sm i första st.
Varv 6 1lm, 1fm i samma maska som ss, 1lm, 1st i vardera av de 2 nästa st, 2 st tills, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm, * 2st tills, 1st i n'sta st, 2st tills, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm, 1st i lm-bågen, 3lm, * upprepa från * till * 4ggr till, sm i första st.
Varv 7 1lm, 1fm i samma maska som ss, 1lm, 2st tills (4lm, 1st i nästa lm-båge) upprepa inom parentesen 3 ggr, 4lm, * 3st tills, (4lm, 1st i nästa lm-båge) upprepa inom parentesen 3 ggr, 4lm, * upprepa från * till * 4ggr till, sm i första 2st tills.

Stjärnan är klar, och from nu börjar du virka runt, runt i spiral.

Varv 8 Virka 4 lm, 1st i första lm-bågen, 7lm, 1st i följande lm-båge, repetera från * varvet ut.
Varv 9-22 Virka 9lm, 1st i följande lm-båge tills du har gjort 20 varv med lm-bågar eller tycker kassen är lagom stor.
Varv 23 Virka 3fm i samma lm-båge som förra varvets sista st, sedan 5fm i varje lm-båge varvet ut.
Varv 24 Virka en st i varje fm varvet ut
Varv 25 Virka fm i varje st över 4 lm-bågar (ca 20m), virka 45 lm, fäst med två fm i de första två fm på varvet, vänd och virka 1st i varje lm, fäst i varvets 21a maska med en fm, och virka tills du når motsvarande ställe på kassens andra sida och gör ett handtag till, fortsatt v ut med fm, avsluta och fäst trådarna.

Klart! Dessa kassar har jag burit matvaror, våta badkläder, nyfångad fisk (!) och mycket annat i. Hoppas att du kommer att tycka om din också!

© Kerstin/pinkgreen.se

PS. Nu är butiken pinkgreen.se öppen som vanligt igen. Pinkgreen har tygblöjor, bärsjalar och tyger - Välkommen att besöka oss!

Du är välkommen att använda mönstret hur mycket du vill för privat bruk. Vill du berätta om mönstret för andra, använd länken till bloggen (direktlänk http://pinkgreense.blogspot.com/2008/08/ntkassar-ntkassar-ntkassar.html eller klicka på kuvertsymbolen nedan för att skicka länken i ett e-postmeddelande) - mönstret får inte kopieras på annat sätt till andra ställen.

3 kommentarer:

Lena sa...

Tack för din beskrivning! :) Den har hjälpt mig att virka jättefina amplar till mina krukor, så jag kan hänga upp de blommor jag inte får ha ifred för katterna :D

Pipsa sa...

Nätkassen med stjärnbotten är fantastiskt fin!
För jag virka den och ta betalt för arbetet?
Med vänlig hälsning,
Pirjo Johansson Perttula - pipsa1@hotmail.com

Annamaria sa...

Tack för fina mönster! Jag har också virkat några nätkassar, den första som en slags "strandkasse" med 8/8-bomullsgarn med en enkel botten. Den andra blev en mindre variant till toarullarna i badrummet och den tredje till snart treåriga dottern. Så himla fint med stjärnmönster! Den ska jag absolut prova i ett tunnare garn. 😊