måndag 18 augusti 2008

Tumregler för att virka cirklar och fyrkanter

Det är inte bara för att bygga pyramider som avancerad geometri är bra att kunna. Mormors virkade spetsdukar och klassiska lapptäcken är underverk i praktisk geometri. Men man behöver inte vara teoretiker, utan kommer långt med några enkla tumregler som någon av våra förmödrar räknat ut eller provat sig fram till.

För att göra en platt cirkel virkad med fasta maskor, så virkar du sex fasta maskor (fm) i en ring. Ringen kan antingen vara gjord av lagom många (fyra tex) luftmaskor (lm) som du satt ihop till en ring med en smygmaska, eller en löpmaska/snara (precis som den första maskan du gör när du börjar virka en lm-kedja) som du dragit ut så den blir lite större och sedan kan dra ihop när du gjort klart första varvets maskor. Nästa varv ökar du lika många maskor som du hade på ditt första varv, dvs sex maskor. Det gör du genom att virka två fm i varje maska från varv 1. Nästa varv ökar du sex maskor igen, och fördelar dem jämt över varvet. Det blir 1fm i varannan maska och 2fm i varannan. Nästa varv ökar du sex maskor igen, och fördelar dem jämt över varvet. Fortsätt så att öka sex maskor varje varv så blir din cirkel platt.

För att göra en fyrkant, så placerar du ökningarna i fyra hörn, istället för jämt fördelade över varvet. Virkar du fasta maskor som behöver 6 ökningar varje varv, så får du alternera mellan att öka en eller två maskor i varje hörn.

När man virkar med högre maskor, som halvstolpar eller stolpar, så behöver man börja med och öka fler maskor varje varv för att få cirkeln eller fyrkanten platt. Här är den lathund med tumregler som jag använder:

TUMREGLER FÖR VIRKAD CIRKEL ELLER FYRKANT
maska: antal m varv 1 + ökningar varje varv
fm: 6
hst: 8
st: 12
dst: 18 (16 för fyrkant)

Jag håller på att virka en tröja i mitt eget favoritgarn, PG merino. Det är ett obehandlat ullgarn av fantastiskt mjuk merinoull. Mjukt nog att ha intill huden även på den kräsnaste baby, så det passar bra till blöjbyxor att ha utanpå tygblöjor. Eller till en tröja till mej!

2 kommentarer:

Sandra sa...

Precis den infon jag letade efter!! Tack!!! <3

Anita Lundin sa...

Jag också - tack!