tisdag 17 februari 2009

Livscykelanalys för blöjor #2

Jag har citerat en studie jag forfarande inte fått tag på orginalet på i ett tidigare inlägg. Den studien tittade på miljöpåverkan för en livscykel för en engångsblöja jämfört med tygblöjor (antingen tvättade hemma eller på en tvättinrättning). De kom fram till ett stort övertag för de tvättbara blöjorna jämfört med engångsblöjorna, trots att de jämförde blöjor med ett mindre plastinnehåll än idag med tygblöjorna.
I en nyare studie från Storbritannien drar forskarna slutsatsen att miljöpåverkan totalt sett är lika stor under en livscykel för moderna engångsblöjor, hemtvättade tygblöjor och tvättservice-tvättade tygblöjor. De räknar med att man byter bara 4 engångblöjor per dygn (!), att man köper tygblöjor av icke-ekologiskt odlad bomull, att man lägger sina tygblöjor i någon slags antibakteriell lösning mellan tvätt, att man använder engångsrispapper i alla tygblöjor där vartannat spolas ner i toaletten (medräknat vattenkonsumtion för det), att man använder sköljmedel i varannan tvätt man gör (vilket är emot rekommendationen för tygblöjor) samt att man torktumlar en andel av tvättarna. Energiåtgången för att få tygblöjorna rena ger den största miljöpåverkan för tygblöjorna. Analysen tar också i beaktande hur kiss och bajs hanteras med de båda olika blöjsystemen, och hur det i sin tur påverkar miljön.

Det är iallafall rafflande intressant att försöka hitta bra information - visst är det svårt ändå att tänka sig att det skulle gå åt mindre naturresurser och ge mindre utsläpp i naturen att producera, transportera och slänga en engångsblöja jämfört med att tvätta en tygblöja? Fortsättning följer.

Referens till studien: Aumônier, Simon and Collins, Michael. Life Cycle Assessment of Disposable and Reusable Nappies in the UK, peer reviewed report from the British Environment Agency (Maj 2005). ISBN: 1-84-432427-3.

Du hittar mer information om tvättbara blöjor på pinkgreen.se (direktlänk till information om blöjor och miljö).