lördag 10 januari 2009

Prova tygblöjor?

Att köpa tygblöjor är en investering man gör i en klumpsumma. Vilket är svårt om man vill prova först, innan man investerar. Men du kan prova genom att använda saker du har hemma - då får du både prova att ha dem på ditt barn, och att tvätta dem och få uppleva att de faktiskt blir så rena och fräscha som vi som redan använt tygisar vet.

Prova en vikblöja
Ur ett lakan, en handduk, en stor t-shirt eller något annat 100%-igt bomullstyg (eller nära 100%, eller hampa, bambu, linne) klipp en fyrkant som är 70-80cm i kvadrat. Vik ihop den enligt någon av instruktionerna i denna pdf och sätt den på ditt barn. Kanske vill du fästa den på riktigt gammaldags vis med säkerhetsnålar, för du har nog ingen modern snappi hemma.

Prova en knytblöja
Ur en stor t-shirt, klipp ut en knytblöja + ett inlägg enligt instruktionerna i denna pdf. Hur du knyter på blöjan finns utförligt beskrivet i denna pdf.

Båda dessa blöjor är innerblöjor som blir blöta när ditt barn kissar. Du ser (eller känner) när blöjan blir våt, och om det passar (tex ni leker ute i trädgården, eller på köksgolvet, eller barnet ligger på en handduk på golvet) så behöver du inte sätta något annat utanpå. Annars behöver du något som ger en vattenspärr. Kanske har du en simbyxa till ditt barn? De är ofta sydda av ett vattenspärrande tyg och kan lånas in som blöjytterbyxa. Eller så kan du sätta på en engångsblöja utanpå tygblöjan - det blir lite klumpigt, men du får testat innerblöjan av tyg. Du kan också klippa upp en plastpåse och knyta på så gott det går utanpå tygblöjan. Varken elegant eller särskilt bekvämt, men för att testa en tygis några timmar så kan det gå bra! Och även om du har satt en plastpåse på ditt barn, så har du befriat barnet från det plastgel som superabsorbenterna i en engångsblöja är fyllda av innanför sitt plastskal.

Tvätta din använda testblöja i 60 grader i tvättmaskinen. Har ditt barn bajsat i blöjan så häll av det i toaletten först så gott det går. Kladd tvättas bort i tvättmaskinen, men inte bitar.

Ta reda på mer om tygblöjor
När du har provat den ena eller den andra typen av testblöja så kan jag berätta att det finns mycket bekvämare och enklare tygblöjor som du kan sy eller köpa till ditt barn. Spana in http://www.pinkgreen.se/ för allmän information om tygblöjor eller om olika tygblöjemodeller.

Inga kommentarer: