onsdag 9 juli 2008

Släng blöjorna i tvätten

Tvättbara blöjor slänger man i en tvätthink istället för i soptunnan. Och sen slänger man in dem i tvättmaskinen. Just det steget är lättare om man har en tvättpåse i tvätthinken, då är det bara att lyfta hela påsen ur tvätthinken rakt in i tvättmaskinen utan att hantera de smutsiga blöjorna alls. Låt gärna tvättpåsen vara öppen i tvätten och blöjorna smita ut.

Som fibersnobb har man ett litet motstånd mot de fina meshtvättpåsarna av polyester, och gör en själv. Sy av bomullstyg en öppen påse i lagom storlek för just din tvätthink, eller virka av ett garn i naturfiber!


Virkad tvättpåse för blöjor

Svårighetsnivå: Lätt!
Masktäthet: Inte så noga
Storlek: Passar i de flesta hinkar
Virknål: ca 4-5 (det går bra även om maskorna blir lösa)
Garn: Naturfiber som tål 60-tvätt, tex bomull eller lin
Förkortningar:
lm luftmaska sm smygmaska fm fast maska st stolpe

Du börjar nerifrån botten på påsen. De första fem varven gör du alla ökningar, sedan är det bara att virka runt, runt!

Virka 5 lm som du sluter till en ring med en sm.
Varv 1: Virka 1 lm, 1 fm, 1 lm tills du har 7 fm i ringen med varsin lm emellan. Avsluta varvet med en sm i den första lm.
Varv 2: Virka 1 lm och en fm om den första lm-bågen på förra varvet. Virka 5 lm, *fm runt nästa lm-båge, 5lm. Upprepa från * varvet ut, avsluta med en sm i varvets första fm. (Detta varv har du gjort 7 lm-bågar).
Varv 3: Virka 1 lm och en fm om den första lm-bågen på förra varvet. Virka 5 lm, *fm runt nästa lm-båge, 5lm, fm runt samma lm-båge, 5lm. Upprepa från * varvet ut, avsluta med en sm i varvets första fm. (Detta varv har du gjort två lm-bågar i varje båge från förra varvet och har nu 14 bågar).
Varv 4: Virka 1 lm och en fm om den första lm-bågen på förra varvet. Virka 5 lm, fm runt samma lm-båge, 5lm, *fm runt nästa lm-båge, 5lm, fm runt samma lm-båge, 5lm, fm runt nästa lm-båge, 5lm. Upprepa från * varvet ut, avsluta med en sm i varvets första fm. (Detta varv har du gjort omväxlande en och två bågar i förra varvets bågar och har nu 21 bågar).
Varv 5: Virka 1 lm och en fm om den första lm-bågen på förra varvet. Virka 9 lm, *fm runt nästa lm-båge, 9lm. Upprepa från * , och övergå från att avsluta varje varv med en sm till att virka runt, runt i en spiral. Fortsätt tills du har virkat ca 20 varv till (eller så långt du tycker är lagom).

Alternativ 1: Jag är klar nu.
Fläta ett band som är cirka 2*omkretsen på din tvätthink och trä in i översta varvet. Fäst alla trådar. Klart!

Alternativ 2: Jag vill ha en fin kant.
Kantvarv 1: Virka 5fm (4fm för en smalare öppning) i varje lm-båge på föregående varv.
Kantvarv 2: Virka fm i varje fm på föregående varv.
Kantvarv 3: Virka 4lm och hoppa över första fm, 1st, * 1lm, hoppa över en fm, 1st upprepa från * varvet ut. Detta är ditt hålvarv.
Kantvarv 4: Virka fm i varje lm-båge och varje st på föregående varv.
Kantvarv 5: Virka fm i varje fm på föregående varv.
Virka en lm-kedja som är ca 35 cm längre än omkretsen på din tvättpåse. Vänd och virka fm hela varvet tillbaka. Fäst alla trådar. Trä bandet i hålvarvet i överkanten. Klart!

Du kan enkelt anpassa detta mönstret till att bli en torgkasse/badkasse. Virka handtag tex genom att göra 45 lm och virka 1-2 varv fm på vardera sidan av kassens överkant.

© Kerstin/pinkgreen.se

Du är välkommen att använda mönstret hur mycket du vill för privat bruk. Vill du berätta om mönstret för andra, använd länken till bloggen (direktlänk http://pinkgreense.blogspot.com/2008/07/tvttpse-fr-bljor.html eller klicka på kuvertsymbolen nedan för att skicka länken i ett e-postmeddelande) - mönstret får inte kopieras på annat sätt till andra ställen.

PS. Nyfiken på hur folk egentligen tvättar blöjor? Läs här. Släng 24 blöjor i tvätten istället för 8000 på sopberget.

3 kommentarer:

LillaGrodan sa...

SUPER!!!! Här ska virkas!!! :-)

Susanne sa...

Den här tvättpåsen borde ju funka bra till tygbindor också. :)

Varma vårhälsningar från
Susanne och Regnbågen

LillaGrodan sa...

Ja antagligen.Men jag anvönder en hink med lock och häller på kallt vatten och en skvätt vinäger.Fungerar fin fint till det är dax för tvätt. :-)