måndag 16 februari 2009

Knäppningar på en blöja

Det finns många olika sätt att få en blöja att hålla sig på plats. När jag var liten satte mina föräldrar på mej en limpformad cellulosablöja med en plastsnibb som knöts i sidorna, medan vissa föräldrar använde lyxiga och randiga dra-på-brallor (som de stoppade en limpformad cellulosablöja i). Sedan förändrades formen på innerblöjan, och man började tejpa fast den istället för att fästa den med ytterbyxan/"blöjsnibben". Idag knäpps nog alla engångsblöjor med en sorts kardborrknäppning som kan öppnas och stängas några gånger innan den tröttnar. För tygblöjor är inte knäppningen lika enhetlig.

Ingen knäppning alls
En klassisk vikblöja, en prefold eller en formsydd innerblöja inuti en ytterbyxa kan hållas på plats utan att den fästs alls. Det går bra med de tajtare modellerna av ullbyxor (dra-på-byxor), även om wrap-formade blöjskal håller bäst på plats. Wraps är "blöjformade" öppna blöjytterbyxor som knäpps i sidan eller fram på magen med någon av alla möjliga knäppninganordningar, varav kardborrband, snaps (tryckknappar) eller snappi nog är vanligast just nu. Det kan vara ganska bekvämt att slippa att fästa två blöjdelar vid varje blöjbyte, och ett av flera sätt att slippa det är att använda en ytterbyxa som fäster innerblöjan. Man kan välja att fästa en blöja utan knäppning med t.ex. säkerhetsnålar eller en snappi och får då en innerblöja som passar för samma ytterbyxor som beskrivs i styckena nedan för snaps- och kardborrknäppta blöjor.
Exempel på ytterbyxor som håller en oknäppt innerblöja på plats: Muksut PUL-ytterbyxa (snaps eller kardborr), pinkgreen stickad knytytterblöja i ull, och andra handgjorda ullwraps.
Exempel på oknäppta innerblöjor: vikblöja i rutvävd bomull (ännu ej inkommen i butiken), prefold i 100% bambu, prefold i hampa/bambu, randig prefold i bambu, självtillverkade Rita's Rump Pocket innerblöja.

Kardborrknäppta blöjor
Kardborrknäppningen är den som är snabbast och lättast att få på barnet enligt många föräldrar. Till nackdelarna hör att en kardborrknäppning - även en av bästa kvalitet - kan slitas ut före resten av blöjan gör det, samt att vissa pillriga barn knäpper upp sin egen blöja, vilket förstås inte alltid passar så bra! Om det är en innerblöja som har en egen knäppning kan man ha vilken ytterblöja som helst ovanpå: en PUL-byxa i dra-på-modell, med snaps eller kardborrknäppning, eller en ullwrap eller ullbyxa. Om man använder ullbyxor kan man välja snygga långbrallor i ull och använda dem som barnets enda byxor - då får man inte fler blöjdelar vid varje blöjbyte, men har ändå en lyxig och hälsosam blöja på barnet.
Exempel på kardborrknäppta innerblöjor: HempHour Extra ekologisk innerblöja, Muksut Randig Bambuinnerblöja, självtillverkade innerblöjor tex efter Ottobre design's mönster.
Exempel på kardborrknäppta ytterbyxor: Muksut PUL-ytterbyxa

Snapsknäppta blöjor
Snaps är tryckknappar av plast. En stor andel föräldrar föredrar snapsknäppta blöjor och tycker att de ger en mjukare blöja när inget styvt kardborrband sitter på magen, eller uppskattar att barnen inte kan råka pilla upp blöjan så lätt. Snapsen slits heller inte ut, och går i princip aldrig sönder (tyget som snapsen sitter fäst i är en svagare länk, men är nästan alltid förstärkt). Snapsen kan sitta i sidan (sidknäppt) eller fram på magen (framknäppt). Om det är en innerblöja som har en egen knäppning kan man ha vilken ytterblöja som helst ovanpå: en PUL-byxa i dra-på-modell, med snaps eller kardborrknäppning, eller en ullwrap eller ullbyxa. Om man använder ullbyxor kan man välja snygga långbrallor i ull och använda dem som barnets enda byxor - då får man inte fler blöjdelar vid varje blöjbyte, men har ändå en lyxig och hälsosam blöja på barnet.
Exempel på snapsknäppta innerblöjor: ekologiska AirHour inner pocket
Exempel på snapsknäppta ytterblöjor (finns både i PUL och ull): Muksut PUL-ytterbyxa
Exempel på snapsknäppta pocketblöjor: GrowHour pocketblöja

Blöjor som knyts fast
Knytblöjor fästs med knytband runt magen. Ofta sitter knytbanden fästa i framdelen på blöjan, korsas bakom barnets rygg och förs fram till magen för att knyta (HempHour Strap, Disana tie nappies, pinkgreen knytblöja) men det finns modeller som har knytbanden på bakdelen som förs fram på blöjan genom en häll och knyts (Aristocrats tie nappy). Blöjor med kardborrband eller snaps har alltid en del konstmaterial i sig tack vare knäppningen. Knutna blöjor kan vara 100% av naturmaterial! Vissa tycker att detta är den krångligaste blöjknäppningen, andra tycker att det är den bästa - den som ger bäst passform, minst läckage, som är bekvämast för barnet och mest ekologisk. Eftersom man liksom tar på en knytblöja bakvänt jämfört med en kardborr- eller snapsknäppt blöja kan de första blöjorna man sätter på vara lite krångligare - men sedan är de lika smidiga som de andra alternativen. En innerblöja av knytblöjemodell blir bredare runt låren än de flesta formsydda blöjor, och passar därför ofta bättre i en ytterbyxa av dra-på-modell (tex ullbyxor som HempHour Wool Shorties/Longies eller LANACare's naturliga ullbyxa). En ytterbyxa av knytblöjemodell håller en oknäppt innerblöja på plats.
Exempel på knytblöjor som är innerblöjor: ekologiska HempHour Strap, pinkgreen klipp-en-knytblöja-ur-en-tshirt, pinkgreen sy-en-knytblöja (symönster)
Exempel på knytblöjor som är ytterbyxor: pinkgreen Stickad knytytterblöja av ull

Lista över knäppningar:
Ingen alls, Säkerhetsnålar, Snappi, Kardborrband, Snaps, Knytband, Vanliga tryckknappar, Knapp och knapphål (eller hälla), Hake, "Bh-spänne"/skärpspänne