torsdag 12 februari 2009

Vikblöjor

I Sverige är vikblöjan nog den klassiska blöjan - den enkla favoriten från förr i tiden som fortfarande fungerar lika bra. I USA tycks det vara prefolds. Vi har försökt hitta en bra vikblöja att ta in i butiken, men många saker man inte räknar med spelar in i beslutsprocessen. Till exempel har flera av de stora tillverkarna slut på sina vikblöjor just nu! Vi har nu äntligen hittat en vikblöja som vi ska prova. Den är från en rimligt lokal producent, 100% oblekt bomull, 80*80cm, kan tvättas upp till 90°. Vi har ingen bild på den nya blöjan ännu, på bilden här bredvid ser du en handgjord vikblöja i 100% bomull.

Vikblöjor är ekologiska i många bemärkelser, bland annat för att de har lång användningstid och mångsidig användning - samma vikblöja passar på barn i alla åldrar med lite olika vikningar, och en vikblöja kan användas som inlägg i en annan blöja. Blöjorna är lätta att tvätta och få riktigt rena även vid handtvätt under tex semestern, och de hängtorkar snabbt. När vikblöjan inte används som blöja, kan den vara handduk, filt, kräkskydd på axeln, sköthandduk med mycket mera. Och när den slutar sin tjänstgöring som blöja, så är den bra att ha till att tvätta bilen, fönsterrutorna eller golvet med!

Vikblöjor är billiga jämfört med nästan alla andra blöjalternativ. Det är ett prisvärt sätt att köpa tillräckligt många blöjor för att klara sig bekvämt, och vartefter barnet växer kan man - om man vill - komplettera med andra blöjmodeller där vikblöjan kommer till användning som inlägg.

Vikblöjor behöver förstås vikas. Vissa tycker att det är krångligt och tar tid vid blöjbytet, andra tycker att när man lärt sig en gång så är det inget besvär. Det finns många olika vikningar, men man behöver förstås bara lära sig en som man tycker fungerar bra! För lite större barn (som inte bara äter bröstmjölk) så kan man vika mycket enkla vikningar, t.ex. limpvikning (vik ihop blöjan till en rektangel) eller vik den med ängelvingar (prefoldvikningen) om du vill att den ska fånga upp lite mer i bak! Man kan fästa vikblöjan på gammeldagsvis med säkerhetsnålar eller tryggare med en snappi. Vikningar hittar du i en pdf länkad i texten om vikblöjor här.