måndag 24 augusti 2009

Recept på nätta och enkla blöjbyxor av ull

Att sticka är roligt, och enkla men sofistikerade blöjbyxor liknande de på bilderna kan du göra utifrån följande "recept":

Mät ditt barn där det är som bredast över höfterna med blöja på. Lägg upp det antal maskor som ger dig denna omkrets i slätstickning, och sticka runt på rundsticka eller strumpstickor.

Sticka först en midjeresår i 5cm (eller det du tycker blir lagom). Du kan sticka resår med 1r1a, eller 2r2a eller göra en dold resår eller vad du tycker passar.
Byt till slätstickning och fortsätt att sticka runt i 7-10cm för en liten baby och 10-13 cm för ett större barn. Här kan du löpa amok och göra mönsterstickning eller färgmönster! Sätt sedan av 1/3 till 1/4 av maskorna mitt fram på en nål eller garnstump, antalet beroende på hur bred du vill att blöjbyxan ska bli i grenen. Fortsätt att sticka fram och tillbaka i slätstickning på de kvarvarande 2/3 till 3/4 maskorna, samtidigt som du minskar en maska i varje sida (t.ex innanför de två yttersta m) varje rätt varv. Minska tills du har lika många maskor kvar som du har satt av på nålen mitt fram, men fortsätt att sticka över dessa maskor till dess att arbetets sida från det att du började sticka fram och tillbaka mäter 20-30cm beroende på ditt barns lårvidd. Sy med masksöm (se tidigare inlägg) ihop de återstående maskorna på bakstycket med de du satt av tidigare mitt fram.

Om du vill är byxan färdigstickad, om du vill plockar du upp maskor runt varje benöppning och stickar benmuddar, t.ex. i resårstickning eller slätstickning som du låter rulla sig mjukt och fint. Om du vill kan du trä i resårband eller ett stickat/flätat/tvinnat ullsnöre runt midjan som hjälp att sitta bra i midjan.

En sån här enkel men ändå sofistikerad blöjbyxa ger fin passform då benöppningarna sitter mestadels på framsidan och det är gott om plats för blöjbaken!

För att byxan ska fungera som en blöjbyxa behöver den stickas i 100% (eller nära 100%) obehandlad ull, gärna mjuk och mysig merinoull, och den behöver lanoliseras (beskrivning av hur du gör finns i bildspel). Lycka till!