torsdag 2 april 2009

Test av engångsblöjor

"Hälften av blöjorna läcker. Varje år används en halv miljard blöjor i Sverige. Men långt ifrån alla håller tätt. Det visar en laboratorietest av tolv vanliga blöjor som Testfakta gjort.". Man testade uppsugningsförmåga (hur snabbt blöjan sög upp kisset), läckage liggande och sittande samt hur torr blöjan kändes efter två kissningar. Se hela testet här.

Så synd att inte fler sorters blöjor testades, t.ex. tvättbara! I ett test som gjorts i England testade man tygblöjor och engångsblöjor med samma metoder, och flera olika tygblöjor fanns med i toppen på listan!

Testfakta konstaterar också att "en tydlig trend bland blöjtillverkarna är att göra allt tunnare blöjor. Allt mindre i blöjan är papper. Det handlar mer och mer om syntetmaterial.". Samt att bara en av de tolv blöjorna är miljömärkt (Coop's blöja är Svanenmärkt). För att få Svanenmärkning måste minst 5% av plasten tillverkas av något annat än olja, t.ex. potatis eller annan stärkelse. Wow, tänk att det räcker i dagsläget för att bli miljömärkt - med 95% oljeplast kvar.

Jag funderar också över det här att det anses så normalt att barnet ska kunna kissa flera gånger i sin engångsblöja och den ändå ska kännas torr (dels gå omkring med kiss och dels inte känna att man kissar, är det det som är "normalt"?). Praktiskt för föräldern kanske, men ändå? Gå omkring med en massa kiss precis under ett stay-dry-skikt hela dagen? Kiss som i en engångsblöja lätt blir nedkylt, som ett vått omslag om underlivet. Enligt en studie från England byter föräldrarna där sina engångsblöjor bara ca 4ggr/dygn. Oj vilka blöjor det måste vara.

Barn som känner när de kissar tycks kissa färre gånger (och bli blöjfria tidigare), istället för att småskvätta mest hela tiden utan att just lägga märke till det. Unna ditt barn en torr blöja!

Bra blöjor hittar du tex vår butik pinkgreen.se!