torsdag 4 juni 2009

Zenmästaren och blöjorna

I mindfulness-meditation så övar vi att vara medvetet närvarande i det vi gör. Medan jag andas in, så vet jag att jag andas in. Medan jag andas ut, så vet jag att jag andas ut. Och vi övar oss att verkligen se föremål, och se hur de hör ihop med varandra. När jag slänger ut en vissen blombukett i komposten, så kan jag se att när den förmultnar kommer den att ge liv till nya blommor. Jag ser de nya vackra blommorna redan i de vissna blommorna. Och när jag sätter en ny fräsch bukett i vasen så kan jag likaledes se de förmultnande blommorna i den. Det hör ihop, på ett vacker sätt.

Thich Nhat Hanh är en vietnamesisk poet och zenmästare som bor i exil i Plum village i Frankrike. Han lär ut medveten närvaro i vardagliga aktiviteter, och lever själv som han lär. Han diskar för diskandets skull, inte för att bli klar med den och rusa iväg till nästa aktivitet. Han praktiserar gående meditation. Och han skriver böcker - om andning, meditation och fred på jorden. I boken "Peace is every step" (kan köpas hos förlaget, adlibris, bokus eller amazon med flera) skriver han om hur medveten närvaro och mindfulness i ens eget liv är grunden för och vägen till fred på jorden och liv i samklang med naturen. Under rubriken The Art of Mindful Living (s 108) skriver han:
"When we throw a plastic disposable diaper into the garbage, we know that it takes even longer for it to become a flower, four houndred years or longer. Knowing that using these kinds of diapers is not in the direction of peace, we look for other ways to take care of our baby. Practising breathing and contemplating our body, feelings, mind, and objects of mind, we practice peace in the present moment. This is living mindfully."

Medan jag slänger en blöja i soporna, så vet jag att jag slänger en blöja i soporna.