torsdag 12 mars 2009

Tygblöjor och tygers absorptionskraft

Plastgelen i en engångsblöja är sk superabsorbenter som går att stoppa i väldigt mycket av, så att en blöja kan suga väldigt mycket utan att det - i torrt tillstånd - tar så stor plats i blöjan. När plastgelen är våt av kiss så är den mycket mer skrymmande, ändå jämförs alltid en tygblöjas storlek orättvist med en torr engångsblöja. Tygblöjan är större från början, men håller sedan samma storlek oavsett våthetsgrad!

Har man en tygblöja på sitt barn så är man helt plöstsligt intresserad av hur mycket den suger. Det blir nämligen en avvägning mellan hur mycket tyg man har i blöjan (och alltså hur tjock blöjan är) och hur mycket den kan suga. Hemma på dagtid kan man byta oftare och ha en tunnare blöja, på utflykt med längre mellan bytena en tjockare och på natten kan man behöva stoppa i massor med tyg i blöjan. Då blir det intressant hur mycket olika material kan absorbera. Ekologisk bomull absorberar mer än icke-ekologisk. Frotté absorbererar mer än flannel. Bambu och hampa absorberar mycket mer än bomull. (Läs mer om materialen här.). En tygblöja med högasborberande tyger behöver inte bli så skrymmande, och kan ändå suga otroligt mycket. En tygblöja som är jämförelsevis tunn och som suger jättemycket är HempHour Extra (på bilden). Se vilka blöjor som suger mest i vårt absorptionstest!

Vi säljer också tyger - i eko-bomull, bambu och hampa att sy blöjor av, och nu håller vi på att absorptionstesta dem också. Vi räknar med att kunna gå ut med informationen i pinkgreen.se's nyhetsbrev i början av nästa vecka. Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev om du vill ha vår allmänna information om tygblöjor och om produkter i vår butik!